Po letním útlumu mě zase propadlo picklsování. Jo no, zelí je třeba zpracovat a k tomu si tělo žádá posílit imunitku, takže všechny velké sklenice, co jsem doma měla, jsem pořádně napěchovala a už nám to tu krásně kvasí.
Co je to pickles?
Pokud náhodou ještě pickles neznáte, označuje se tak krátce kvašená, neboli fermentovaná zelenina pomocí baktérií mléčného kvašení. Právě mléčné kvašení z ní vytvoří probiotickou bombu, která skvěle nastartuje a upraví střevní mikroflóru bez jakýchkoliv farmaceutických doplňků. Mě tedy na zažívání funguje okamžitě a proto vždy alespoň jednu sklenici v ledničce mám. Teď tam například mám toto kombo:
Proč tedy fermentovat už víte. Co lze tedy kvasit?
Nakvasit se dá vesměs cokoliv co má košťál, nebo pevnější strukturu, aby nám z toho pak nevznikla nevzhledná homogenní kaše. Pokud jste ještě nefermentovali doporučuji vyzkoušet nejdřív jako základ zelí. Když si nebudete jistí, zda už je zelenina dostatečně nakvašená, u zelí to poznáte jednoduše, bude to mít podobnou chuť jako kysané zelí 🙂 Když si postup vyzkoušíte, můžete si vymýšlet všemožné kombinace, které vás napadnou. Skvělá je červená řepa, květák, dá se kvasit také brokolice, různé ředkvičky, nebo kořenovka.
Já zelí do základu dávám vždy s výjimkou červené řepy, tu mám raději s jablky, akorát k její nakvašení bez zelí potřebujete startér, např. pár lžic šťávy z již nakvašené zeleniny, nebo třeba syrovátku. Již mám ozkoušenou klasiku zelí s mrkví a cibulí, pak kombinaci zelí, kapie, cibule a feferonka a nejvíc mi zatím chutnalo s jarní cibulkou, ředkvičkami, zázvorem a chilli. Trošku to připomínalo kimchi a výroba je značně jednodušší. Jak si to nakombinujete vy je na vás, určitě ale vyzkoušejte taky tyto dvě:
→ Základní kvašené zelí s mrkví:
→ Kvašená červená řepa s jablky:
Jak si tedy jednoduše kvašenou zeleninu připravit?
Příprava zeleniny většinou nějaký ten čas zabere, takže je dobré vyčlenit si alespoň 2 hodiny času. Pokud to stihnete dřív, dobře pro vás, zbyde vám čas třeba na kafe a chvíli oddychu 🙂
Tak a teď pojďme na to.
Dejte mi vědět jak vám kvašená zelenina chutná a jaká je vaše nejoblíbenější kombinace.
Mějte se a užívejte si podzim,
Luc