Domácí ovesné mléko

Rostlinná mléka jsou výbornou alternativou kravského mléka a jsou čím dál, tím víc populárnější. Ty, co seženete v obchodě jsou poměrně drahá a často i doslazovaná, což mě přimělo k tomu vyrábět si je doma. Vyjde to levněji, mám je vždy čerstvé, vím, z čeho jsou vyrobena a konzistenci si můžu uzpůsobit, tak jak mi to vyhovuje, dělám teda víc smetanu jak mléko 😊

Nejčastěji dělám ovesné mléko. Je u nás celkem oblíbené, a navíc se dá vyrobit doslova za pár kaček. Když jsem se o něm zmínila před pár známými, vždy se mé zeptali jak, že ho to vlastně vyrábím. Pokud je to pro vás také novinka, nebo už o něm víte, ale nikdy jste ho doma nezkoušeli, mám pro vás jednoduchý návod.

Co budete potřebovat?

  • ovesné vločky
  • vodu
  • misku
  • sítko nebo gázu
  • tyčový mixér
  • sklenici/láhev na uskladnění

Jak na to?

Ovesné vločky si namočíme do vody, tak aby byly dobře ponořené. Množství v tuto chvíli není podstatné, protože namáčecí vodu budeme pak slívat. Vločky necháme namočené alespoň 4 hodiny, já, ale doporučuji ještě dýl, klidně až 24 hod. Já je nechávám nabobtnat většinou přes noc.

Dlouhé namáčení je důležité kvůli uvolňování kyseliny fytové, která pokud se neuvolní, zabraňuje vstřebávání minerálů.

Vločky pak propláchneme a necháme přes sítko nebo gázu okapat. Opět zalijeme vodou. Množství závisí od toho, jaké husté mléko chceme mít. Já dávám na jeden hrnek použitých vloček jeden hrnek vody a případně si pak ředím výsledné mléko.

Vločky ve vodě rozmixujeme a pořádně přetlačíme přes sítko/gázu. Čím víc škrobovitých částí nám tam propadne, tím bude mít mléko jemnější, smetanovější chuť.

Pokud se vám mléko zdá příliš husté, klidně si ho vodou nařeďte na požadovanou konzistenci.

Tak a máme hotovo! Nalijeme do sklenice a v ledničce můžeme skladovat až 3 dny.

Mléko, nebo v mém případě spíš smetanu můžete použít do omáček a polévek k zahuštění, řidší verzi do koláčů nebo jako základ dětských příkrmů.

A když ho převaříte, přihodíte ovoce nebo kakao a osladíte medem máte skvělý rostlinný pudink.

Z vločkové hmoty, která vám zbyde si můžete připravit kaši, použit k zahuštění polévek, nebo přimíchat do chlebového těsta nebo buchty.

Pokud by vám přece jen v mléku něco chybělo, namočte s vločkami rovnou datle, nebo rozinky. Sladká verze si vás určitě získá 😊.

Lucia Richtarechova
Baví mě nacházet jednoduché a mnohdy i zábavné cesty k udržitelnému způsobu života. Miluji spojení minimalismu a jednoduchosti a baví mě inspirovat lidí k změnám, tak aby krůček po krůčku do svého života přinesli radost, hojnost a žili svůj život v souladu s přírodou. Můj příběh si přečtěte zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.