Kváskování – láska na celý život aneb 6 důvodů proč začít kváskovat

S myšlenkou začít kváskovat jsem se pohrávala už dlouho, ale vždy, když jsem měla chuť péct, neměla jsem po ruce kvásek a na kváskovou mapu, taky nebyl spoleh. Říkala, že v mém okolí se žádny kvásek k sdílení nenachází. A tak jsem několikrát kváskování odložila “až na NĚKDY”, občas upekla něco z droždí a postupně sbírala informace o kvásku a rozšiřovala domácí receptář, kdyby to “až NĚKDY” nastalo a já mohla jít rovnou na věc.

Mé odhodlání k pečení z kvásku výrazně ožilo v čase, kdy mi byla zjištěna těhotenská cukrovka a já musela hledat alternativy sacharidů s vysokým glykemickým indexem a snížit příjem cukrů. Narazila jsem na informaci, že kváskový žitný chléb je docela přijatelnou variantou. Zanedlouho už jsem krmila své první dítě – KVÁSEK 😊

Než jsem chytla do ruky mísu s moukou a začala péct, měla jsem shlédnuto pár videonávodů na youtube, hlavou se mi honily všechny možné informace, jak správně založit kvásek, z jaké mouky, jak ho krmit a kdy už je ten miláček zralý na upečení krásného pecně chleba. Popravdě, měla jsem z toho v hlavě zmatek, spojení „péct se záparou“ jsem snad slyšela poprvé, a chleba jsem taky nikdy předtím nepekla, ale šla jsem do toho. Motivace byla silná, a div se světě, první chleba se mi neskutečně povedl. Ze stolu zmizel ani ne za půl dne. Tehdy jsem věděla, že nebyl můj poslední.

Můj první kvásek už nežije. V šestinedělí šel chudák na druhou kolej, ale naučila jsem se na něm hodně. Hlavně na něj nezapomínat. Teď už si ten svůj nynější beru na jakoukoliv delší cestu s sebou. Pro jistotu. Chuť na domácí chleba je nevyzpytatelná a nikdy nevím kdy a kde mě propadne.

 

Proč tedy začít kváskovat?

  1. Zdraví – kváskové pečivo je zdravější než to z droždí. Pokud pečeme s žitným kváskem a připravené těsto necháme dostatečné dlouhou dobu fermentovat ulevíme svému trávení. Lepek v mouce se kvašením naruší a jeho množství v chlebíku je nižší jako u klasického bílého pečiva. Navíc kváskové pečivo má nižší glykemický index, tzn., že energie, kterou takto přijmeme se uvolňuje pomaleji, a to nám zajistí pocit sytosti na delší dobu.
  2. Vím, co jím – domácí je domácí, to hovoří za vše 😊 víme jeho složení, kvalitu použitých surovin, co se u kupovaných výrobků říct nedá, ani když pečlivě pročítáte složení. Navíc málokdy víte/znáte pekaře, který chléb přímo pekl a předal vám tímto také kousek své energie. Co když byl zrovna naštvaný na to, že musí celou noc péct, i když by raději doma spal? Pokud tedy pečete s radostí, tohle při domácím chlebíku řešit nemusíte, můžete si být jistí, že sebe i svým blízkým kousek této radosti zase předáte.
  3. Radost – z pečení a tvoření i z toho, že kvásek, mi vždy krásně naroste.  Jsem si jistá, že vy budete taky nadšení z toho, co jste upekli a každá pochvala okolí vám ten úsměv na rtech ještě zvýrazní. Navíc můžete experimentovat, přidávat různá semínka, bylinky a napéct si tak jedinečný chléb dle vaší chuti a tvaru.
  4. Neodolatelná chuť a příjemná vůně – pokaždé, když vytáhnu nově upečený chléb z trouby, s napětím čekám až vychladne a budu se moct do něj zakousnout. A když se zakousnu…A ucítím tu vůni…Když čekáte návštěvu doporučuji vždy péct dvojitou dávku. Ta úžasná vůně čerstvě upečeného chleba vás hned prozradí a vám na večeři nezbyde nic, jen prázdný pekáč.
  5. Chleba vydrží déle než ten z obchodu – ovšem za předpokladu, že ho nesníte celý ještě první den. U nás se málokdy stane, že nám vydrží déle než pár dnů, ale mám odzkoušené, že i po týdnu chutná skvěle a neplesniví.
  6. Pro chleba nemusíte nikam chodit – stačí mít v lednici odložený kvásek a chléb si jednoduše můžete upéct kdykoliv, kdy máte chuť v pohodlí domova. Po pár upečených chlebech, už budete mít plánování kvašení v malíčku. A pak už nemusíte řešit, zda večer ještě budou v Albertu něco mít, nebo co za oschlý kousek vás tam čeká. Půjdete na jistotu. Domácí chleba.

Tak co? Přesvědčila jsem vás? Důvodů proč začít je určitě ještě víc, důležité je, abyste objevili ten váš…a když začnete, věřím, že i pro vás se stane kváskování láska na celý život, anebo alespoň radost na všední dny 🙂

 

Lucia

Lucia Richtarechova
Baví mě nacházet jednoduché a mnohdy i zábavné cesty k udržitelnému způsobu života. Miluji spojení minimalismu a jednoduchosti a baví mě inspirovat lidí k změnám, tak aby krůček po krůčku do svého života přinesli radost, hojnost a žili svůj život v souladu s přírodou. Můj příběh si přečtěte zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.