S myšlenkou začít kváskovat jsem se pohrávala už dlouho, ale vždy, když jsem měla chuť péct, neměla jsem po ruce kvásek a na kváskovou mapu, taky nebyl spoleh. Říkala, že v mém okolí se žádny kvásek k sdílení nenachází. A tak jsem několikrát kváskování odložila “až na NĚKDY”, občas upekla něco z droždí a postupně sbírala informace o kvásku a rozšiřovala domácí receptář, kdyby to “až NĚKDY” nastalo a já mohla jít rovnou na věc.
Mé odhodlání k pečení z kvásku výrazně ožilo v čase, kdy mi byla zjištěna těhotenská cukrovka a já musela hledat alternativy sacharidů s vysokým glykemickým indexem a snížit příjem cukrů. Narazila jsem na informaci, že kváskový žitný chléb je docela přijatelnou variantou. Zanedlouho už jsem krmila své první dítě – KVÁSEK 😊
Než jsem chytla do ruky mísu s moukou a začala péct, měla jsem shlédnuto pár videonávodů na youtube, hlavou se mi honily všechny možné informace, jak správně založit kvásek, z jaké mouky, jak ho krmit a kdy už je ten miláček zralý na upečení krásného pecně chleba. Popravdě, měla jsem z toho v hlavě zmatek, spojení „péct se záparou“ jsem snad slyšela poprvé, a chleba jsem taky nikdy předtím nepekla, ale šla jsem do toho. Motivace byla silná, a div se světě, první chleba se mi neskutečně povedl. Ze stolu zmizel ani ne za půl dne. Tehdy jsem věděla, že nebyl můj poslední.
Můj první kvásek už nežije. V šestinedělí šel chudák na druhou kolej, ale naučila jsem se na něm hodně. Hlavně na něj nezapomínat. Teď už si ten svůj nynější beru na jakoukoliv delší cestu s sebou. Pro jistotu. Chuť na domácí chleba je nevyzpytatelná a nikdy nevím kdy a kde mě propadne.
Proč tedy začít kváskovat?
Tak co? Přesvědčila jsem vás? Důvodů proč začít je určitě ještě víc, důležité je, abyste objevili ten váš…a když začnete, věřím, že i pro vás se stane kváskování láska na celý život, anebo alespoň radost na všední dny 🙂
Lucia